Suntem un colectiv de elevi și de cadre didactice dintre cele mai unite. Sudate în ani de experiență pedagogică și schimbări economico-sociale, am reușit să transmitem elevilor noștri, dincolo de cunoștințe și deprinderi, o virtute rară: compasiunea. Am fost alături de ei și de familiile lor atunci când a fost nevoie și ei au preluat această trăire, devenind adevărați ”samariteni milostivi”. Această dăruire s-a văzut mai ales atunci când o colegă din clasa a IV a , Tanasă Monica, a rămas în urma unui accident, fără aparatul auditiv, absolut necesar pentru a-și desfășura activitățile zilnice. Fiecare dintre colegi și-a dorit să o ajute. Propunerea din cadrul Consiliului Consultativ al Elevilor a venit firesc, fără a mai fi nevoie de dezbateri și de voturi pentru a fi acceptată: un spectacol caritabil pentru Monica !
Copiii s-au mobilizat în timp record : patru zile. Au închiriat sala, au pus afișe , au aranjat baloane, stația, numerele, prezentarea, repetițiile. Au fost clipe când am văzut dincolo de elevul slab sau poznaș, plin de fițe sau dornic de a fi altcineva, apatic sau neastâmpărat. Am văzut dorința de a fi de folos, de a nu renunța, chiar dacă noi, maturii, nemulțumiți de rezultatul repetițiilor ceream din două în două ore anularea spectacolului de teama unui eșec de ” imagine”. Au repetat în pauze, în timpul lor liber, cerând insistent să le mai vedem încă o dată numărul. Și au reușit. Dacă nu prin actul artistic de amatori profesioniști , atunci prin altruism și tenacitate.
Spectacolul a fost deschis de piticii din clasa a II-a A, ai doamnei învățătoare Anghelina Aurora, urmând apoi elevii de gimnaziu. Atmosfera a fost când romantico- nostalgică prin cântece închinate mamei, acompaniate la chitară, sau veselă, cu lacrimi de râs datorită celebrei de acum trupă ”FamiliaȚăndărică”, plină de antren prin dansurile celor de la”Little dancers”, ”Mafia”, ”H2O”, Devrim Can, sau prin ritmurile muzicii populare interpretate de Briana Olteanu.
Un număr impresionant de oameni a renunțat pentru un timp să se mai preocupe de propriile probleme pentru a căuta o cale de a fi de ajutor unui copil, pe care, poate, nici nu-l cunoșteau. Domnul Văleanu M. a stat o zi lângă protagoniști reglând sunetul, ajustând, ordonând, mixând. Elevii de la clasele a VII-a B și a VII-a C au dovedit că au nu numai talent, ci și spirit întreprinzător, unind în jurul lor copii cu suflete mari.
Mulțumim tuturor celor care au donat un ”mărțișor” pentru ca Monica să ne poată auzi cuvintele, să ne înțeleagă tristețea sau veselia din voce, să zâmbească din nou.
Mulțumim mai ales că ați dovedit acestor copii inimoși că bunătatea, sacrificiul de sine, dragostea față de cel de lângă tine nu a dispărut.
Prof. Sandu Elena
Școala Gimnazială ” Mihai Eminescu”- Buhuși