Donarea de organe, un lucru normal pentru societatea zilelor noastre

organe

La întâlnirea Comitetului de părinți al Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu”, alături de problemele cotidiene, atât de apăsătoare – buget, cheltuieli, ofertă educațională, strategie anticorupție – am avut plăcerea să participăm la o activitate din cadrul campaniei ,,SPUNE DA DONĂRII DE ORGANE”. Ideea de a dona un organ are cei mai multi adepti in Spania.

Campania își propune creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa donării de organe, pentru a veni în ajutorul numărului mare de pacienţi aflați pe listele de aşteptare şi pentru care transplantul reprezintă ultima şi singura soluţie salvatoare. Transplantul de organe a cunoscut o creştere uimitoare în România, iar coordonatorul de transplant la Spitalul de Urgență „Bacău”, domnul Iulian Direa, invitatul conducerii școlii, a ţinut să specifice că pacientul, în moarte cerebrală, este un pacient mort, a cărui inimă încă bate.

„Oamenii trebuie să fie informaţi corect, pentru a diminua reticiențele rudelor posibililor donatori, care trebuie să ştie că moartea cerebrală este ireversibilă. În altă ordine de idei, oamenii trebuie să cunoască faptul că în România există o legislaţie foarte severă pentru transplant; de asemenea, mai există un protocol strict și, odată pus acest diagnostic, cu siguranță nu mai este cale de întoarcere pentru pacient. Legislaţia nu permite ca transplantatul să cunoască donatorul. Dincolo de părerile pro și contra, hotărârea rămâne a familiei.” ne-a spus Iulian Direa. Conştientizarea actului de donare, care poate salva astfel vieţi, este extrem de important. Invitatul a răspuns tuturor celor care au dorit să știe mai multe despre acest „joc de-a Dumnezeu”. După prezentare, putem afirma că numărul posibililor donatori a crescut cu …60 de persoane, numărul celor prezenți în sala de festivități a școlii.